Ekim 19, 2020

Remdesivir, Covid-19 için Umut Vadeden İlaç

Remdesivir hakkında bir NIAID çalışmasından elde edilen sınırlı sonuçlar, ilacın COVID-19 hastalarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü tarafından yürütülen bir denemeden 29 Nisan’da yayınlanan sınırlı verilere göre, Gilead Sciences’ın deneysel antiviral remdesivir‘i COVID-19 hastalarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı oldu. Önümüzdeki günlerde Gıda ve İlaç İdaresi’nin, ilacı stoklamaya daha kolay bir şekilde hazır hale getirecek bir acil kullanım izni verme konusunda benzeri görülmemiş bir adım atması bekleniyor.

Covid-19 Bulaşma Süreci

Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin bir parçası olan NIAID tarafından yapılan çalışma, remdesivir’in yeni koronavirüsün neden olduğu hastalık olan COVID-19’a karşı etkinliğini test eden sayısız Faz III denemeleri arasında en yüksek kalite olarak kabul ediliyor. Diğer denemelerin çoğunun aksine, bilim adamlarının bir tedavinin değerinin net bir sinyali için güvendiği bir deneme tasarımının bir parçası olan bir plasebo grubu içerir. Denemeye 1.063 kişi katıldı ve bunların %20’si remdesivir yerine standart bakım gördü.

İyileşme Süresi

Çalışmanın birincil son noktası, NIH’nin tipik olarak grip tedavisi çalışmalarında etkinliği ölçmek için kullanıldığını söylediği bir metrik olan “iyileşme süresi” idi.

Diğer etkili ilaçlar için: Favipiravir Nedir? Favipiravir Yan Etkileri Nelerdir? ve Favicovir Yan Etkileri ve Favicovir Kullananlar yazılarını okuyabilirsiniz.

Sonuçları açıklayan NIAID başkanı Anthony Fauci, remdesivir’in COVID-19’dan iyileşmeyi 15 günden 11’e kısaltabileceğini öne sürdüklerini söyledi. Ve ilaç, insanların enfeksiyondan kurtulmasına yardımcı olabilir: Remdesivir alan grupta bulunanların %8.0 plasebo grubunda %11.6 ile karşılaştırıldığında öldü.

Remdesivir Molekülü
Remdesivir Molekülü. Molekülün Faz 3 çalışmalarında kullanımı belirli formülasyonlar şeklindedir

Diğer iki Faz III denemesinden elde edilen veriler, hükümet denemesinin olumlu sonuçlarını desteklemese de, NIAID verileriyle aynı gün yayınlandı. Gilead, şiddetli COVID-19’u olan kişilerde yapılan bir araştırmanın, iki tedavi grubu arasında hiçbir fark bulmadığını söyledi; – 5 güne karşı 10. Bu çalışmada, ilacın sağ kalım oranlarını iyileştirip iyileştirmediğini veya insanların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olup olmadığını söylemeyi zorlaştıran bir plasebo grubu yoktu.

Bu arada, Lancet, Çin’de yürütülen bir Faz III çalışmasının sonuçlarını yayınladı. Bu plasebo kontrollü çalışmada, remdesivir, şiddetli COVID-19 formlarına sahip kişilerde plaseboya göre bir fayda sağlamadı.

NIAID denemesine dahil olan birçok bölgeden biri olan Baylor Tıp Koleji’nde bulaşıcı bir hastalık doktoru olan Robert Atmar, Çin’deki verilerin gücünü sorguladı çünkü kayıtlarda, ilacın etkinliğini incelemek için gerekli olan verilerin yetersiz kaldığı görüldü.

Atmar, NIAID denemesinden elde edilen verilerin, remdesivir’in umut verici olduğunu, ancak denemedeki insanların %8’inin öldüğü her derde deva olmadığını gösterdiğini söylüyor. Yine de, FDA Gilead’e acil kullanım izni verirse, hastanelerin ilacı kullanmaya başlayacağını tahmin ediyor.

Remdesivir İçin Uzman Görüşleri

Koronavirüs uzmanı Mark Denison, bulaşıcı hastalık uzmanları ilacı SARS-CoV-2 ile mücadele etmek için ihtiyaç duyulacak pek çok ilacın yalnızca ilki olarak görürken, veriler doğrudan etkili bir antiviralin insanlarda bir koronavirüsü yok edebileceğini doğruluyor. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü müdürü. Denison’un laboratuvarı ve Kuzey Carolina Üniversitesi’ndeki ortakları, bir RNA polimeraz inhibitörü olan remdesivir‘in koronavirüslerin çoğalmasını durdurabileceğini gösteren preklinik çalışmayı yürüttü.

Deneylere dahil olmayan Denison, “RNA polimerazı hedefleyen bu tür bileşiklerin faydalı olabileceğini söylüyor” diyor(enzimler hakkında bilgi almak için: Enzimler ve Genel Özellikleri yazısını ve enzim inhibisyonunun nasıl gerçekleştiğini öğrenmek için Enzim İnhibitörü ve İnhibisyon Çeşitleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz). Olumlu verilerin klinisyenlerin diğer COVID-19 çalışmalarında plasebo yerine remdesivir kullanmasına izin vereceğini umuyor. Bu, ilacın hastalığın ilerlemesini ne kadar iyi engellediğini, tromboz gibi komplikasyonları önleyip önleyemeyeceğini ve diğer tedavilerle eşleştirilip eşleştirilemeyeceğini anlamalarını sağlayacaktır. Korona virüs ilaç geliştirme çalışmalarında son durumu öğrenmek için Koronavirüs İlaç Geliştirme Çalışmaları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Ancak iyi haber uyarılarla birlikte geliyor. Remdesivir intravenöz bir ilaçtır; bu, kullanımının mevcut pandemide hastaneye kaldırılacak kadar hasta olanlarla sınırlı olacağı anlamına gelir. Ve Gilead hala üretimini artırmak için çalışıyor.

Doktorlar, normal yaşamın devam edebilmesi için dünyanın gidecek çok yolu olduğunu vurguluyor. Denison, “Bu ilaç ne kadar iyi olursa olsun, dev bir şenlik ateşinin kenarındaki kömürleri söndürmeye çalışıyoruz,” diyor. Remdesivir virüsün yayılmasını engellemeyecek ve “bunun üstesinden gelmek için birlikte çalışmamızı sağlayan bir sosyal sözleşmeye ihtiyaç duymamızı engellemeyecek.” Bu yazının tamamı Lisa M. Jarvis C&EN, 2020, 98 (17), p 3May 4, 2020 den alıntıdır. Orjinal metin için tıklayın https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/cen-09817-leadcon

(Visited 608 times, 1 visits today)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Leave A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

(Visited 608 times, 1 visits today)