Kasım 7, 2020

Hidroksiklorokin Yan Etkileri

Her ilaç az veya çok yan etkiye sahiptir. Koronavirüs tedavisinde sık kullanılan hidroksiklorokin de belli başlı yan etkilere sahiptir. Hidroksiklorokin yan etkileri başında yüksek dozlarda kullanılması durumunda, karaciğer ve böbrek yetmezliğinde birikme yapabilmesidir. Bu hiç şüphesiz zehirli etkilere neden olacaktır. Bunun yanında diğer Hidroksiklorokin yan etkileri açısından baktığımızda ishal, anoreksi ve bulantı gelmektedir. Yan etkiler doza bağımlı olarak şiddetlenebilmektedir. Ancak hiç bir şartta doktorunuza danışmadan bu ilacın kullanımına başlanmamalı ve yine doktor tavsiyesi dışında ilacın kullanımı sonralandırılmamalıdır. Konuyla ilgli daha net kaynaklar için Plaquenil Yan Etkileri Nelerdir? yazısını okuyabilirsiniz. Plaquenil, Hidroksiklorokin etken maddesinin bir ticari ismidir. Yani ikisi de aynı ilaçtır.

Hidroksiklorokin Molekülü ve Hidroksiklorokin Yan Etkileri
Hidroksiklorokin Molekülü ve Hidroksiklorokin Yan Etkileri

Nadir de olsa Hiperpigmentasyon ve fotodinamik reaksiyonlar gelişmesi, sarı ve kızıl saçlı erkeklerde saç beyazlaşması, retinopati gelişimi, korneada klorokin birikmesi, hamilelikle fetal hasar riski sayılabilir. Daha başka Hidroksiklorokin yan etkileri ise oldukça nadir görülmesine rağmen merkezi sinir sisteminde çeşitli bozukluklar ve psikoz sayılabilir. Hidroksiklorokin için ölümcül doz çocuklarda 1gr yetişkinlerde 4gr olduğu unutulmamalıdır. Hidroksiklorokin yan etkileri doktorunuza bildirilmeli ve yan etkilerinin gelişimi izlenmelidir. Yan etkiler ne kadar şiddetli olursa olsun doktorunuza bilgi vermeden ilacın kullanımı bırakılmamalıdır. Başka bir korona virüs ilacı olan favipiravir için Favipiravir Nedir? Favipiravir Yan Etkileri Nelerdir? adlı yazıyı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca favipiravir etken maddesine sahip yerli üretim ilaç Favicovir için favipiravir ile aynı bilgilerin daha ayrıntılı anlatıldığı Favicovir Yan Etkileri ve Favicovir Kullananlar adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Hidroksiklorokin sıtma ilacı olarak uzun süredir kullanılan ve 4-aminokinolinden türetilen bir ilaçtır. Koronavirüs tedavisinde başka ilaçlarla birlikte kullanımı da söz konusu olabilmektedir. Bu ilaçların başında Covid-19 için resmi olarak(FDA tarafından) ilk ilaç olan Remdesivir gelmektedir. Remdesivir etken maddesi ile ilgili bilgiler oldukça geniş olmak ile birlikte Covid-19 tedavisinde bu ilacın kullanımı da oldukça yenidir. Remdesivir hakkında daha fazla bilgi almak için Remdesivir, Covid-19 için Umut Vadeden İlaç adlı yazıyı okuyabilirsiniz. Bu yazıda Remdesivir etken maddesinin Covid-19 tedavisinde kullanılmasına dair umut verici sonuçlardan bahsedilmektedir.

Hidroksiklorokin Yan Etkileri Hangi Organları Etkiler

Hidroksiklorokin Yan Etkileri dalak, karaciğer, böbrekler ve akciğer gibi organlarda birikerek bağırsak tarafından hızla emilir. Karaciğerde kısmen de olsa aktif metabolitlere değişimi söz konusudur ve oral olak alındığında böbrekler yoluyla vücuttan atılır. Dolayısıyla bu organları çeşitli şekilde etkileme ihtimali vardır. Kaynak: GEROPHARMACOLOGY FOR THE RHEUMATOLOGIST

Litaratürde retinopati durumunun ciddiyetine dair raporlar bulunmaktadır. Ancak bu yan etkinin görülme sıklığının düşük olduğu unutulmamalıdır. Hidroksiklorokin Yan Etkileri için görme bozukluklarını doktorunuza bildiriniz. Retina hastalıklarının haricinde böbrek ve karaciğer hastalıklarını ortaya çıkarma, arttırma gibi sorunlar oluşması da ihtimal dahilindedir. Kaynak: Study of the structural, chemical descriptors and optoelectronic properties of the drugs Hydroxychloroquine and Azithromycin ayrıca Hydroxychloroquine (Plaquenil) Toxicity and Recommendations for Screening başvurabileceğiniz ve Hidroksiklorokin Yan Etkileri arasında retina ile ilgili olanlar hakkında daha ayrıntılı bilgi alabileceğiniz kaynaklardır.

Hidroksiklorokin ve Azitromisinin Birlikte Kullanımı

Artan ilaç yükünün ilaçların metabolizmaya alındığı organlarda negatif etki yapacağını hiç bir zaman unutmamakla birlikte doktor tavsiyesinin dışına asla çıkmayınız. Unutmayınız ki eğer bu tür bir tedavi altındaysanız, bu tedaviyi almadığınız takdirde daha büyük zararlara maruz kalabileceğinizi hiç bir zaman unutmayın. Doktorunuz size bu tedaviyi uygun gördüyse, kazanacağınız faydanın zararlardan daha fazla olacağını bildiği için uygun gördüğünü unutmayın. Hidroksiklorokin ve Azitromisinin birlikte kullanımı, Hidroksiklorokin yan etkileri açısından henüz net bilgiler bulunmamaktadır. Bu tedavi hem SARS-CoV-2’ye karşı bir antiviral tedavi görevi olabilir hem de bakteri kaynaklı süper enfeksiyonlara önleme ve ortadan kaldırma yapabilirKlorokin türevi olarak litaratürde geçen hidroksiklorokin, in vitro olarak anti-SARS-CoV aktivitesine sahip olduğunu göstermiştir. Kaynak: Design and Synthesis of Hydroxyferroquine Derivatives with Antimalarial and Antiviral Activities ve Plaquenil Yan Etkileri Nelerdir?

(Visited 923 times, 1 visits today)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Leave A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

(Visited 923 times, 1 visits today)