Ekim 4, 2021

Biontech Aşı Yan Etkileri

Pfizer ve Biontech firmalarının geliştirdiği Covid-19 aşısı %90 dolaylarında etkinliği raporlanan bir aşıdır. Biontech asi yan etkileri bakımından diğer alerjik reaksiyon riskini saymazsak daha az yan etki gösteren bir aşıdır. mRNA aşısı olan Biontech aşısı doğaşı gereği alarjik reaksiyon oluşturma riski vardır. Üretimi oldukça zor ve sayılı ülkelerin gerçekleştirdiği lipid üretimi bu konuda bir çözüm niteliği taşımaktadır. Biontech aşı yan etkileri kısa vadede artık büyük oranda bilinmek ile birlikte orta ve uzun vadede etkilerini zaman gösterecektir.

Biontech Aşı Yan Etkileri
Biontech Aşı Yan Etkileri

Biontech aşı yan etkilerini anlatmaya başlamadan önce, orta ve uzun vadede yan etkilerin bilinmemesine rağmen öngörüde bulunulabileceği söylenebilir. Orta ve uzun vadede ki yan etkileri değerlendirirken aşının kullandığı teknoloji, yani mRNA teknolojisi bu konuda oldukça belirleyicidir. mRNA teknolojisi yeni keşfedilen bir teknoloji değildir. Bilinen ve kullanılan bir teknolojidir. Covid-19 salgının patlak vermesi ile birlikte bu teknolojiyi herkes duymuştur. Biontech firmasının mRNA teknolojisini asıl kullanım amacı kanser aşısı geliştirmektir ve çalışma konuları büyük oranda kanser ilaçları ile ilgilidir. Çalışmalarında kısmen başarıya ulan firmanın temel sorunu mRNA’nın görevini yaptıktan sonra metobolizmadan bir kaç gün içerisinde atılmasıdır. Kanser haslığının uzun süreli gelişim evreleri olduğu düşünüldüğünde kısa süreli bu etki bir kanser ilacı için yetersiz kalmaktadır. Yani sorun mRNA’nın hemen atılmasıdır. Bu dezavantajı Covid-19 salgınının patlak vermesi ile avantaja çeviren firma etkisi kanıtlanan ve pek çok kurum ve kuruluş tarafından onaylanan bir Covid-19 aşısı geliştirmiştir. Aşı ile ilgili daha ayrıntı bilgi almak için Covid-19 Aşısı %90 Etkili aldı yazıyı okuyabilirsiniz.

Biontech Aşı Yan Etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ciddi alarjik reaksiyonlar(bu aşıyı yaptırdıktan sonra bir süre sağlık kuruluşunda beklemenizin sebebi budur)
  • Aşı bölgesinde kızarıklık
  • Aşı bölgesinde ağrı(enjeksiyon yerinde değişen sodyum ve potasyum dengesi ödeme, dolayısıyla da ağrıya neden olmaktadır)
  • El ve ayaklarda alerjik reaksiyonlara bağlı olarak şişme.
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik

Yan etkiler arasında görülmektedir.

Başka bir ilaç molekül için resme tıklayınız

Biontech Aşı Yan Etkileri Kaç Gün Sürer

Yan etkiler genellikle en fazla iki gün sürmektedir ve günlük hayatı etkilemeyecek düzeydedir. Ciddi alerjik reaksiyon gerçekleştiği durumlarda bu durum değişmekle beraber doktor müdahalesi zorunludur. Yan etkiler arasında halsizlik fazladan bir kaç gün daha sürebilir ancak bunun oldukça nadir olduğu bildirilmiştir.

Covid 19 Aşı Yan Etkileri Biontech

Aşının kısa vadeli etkilerini araştıran bir çalışmada şunlar anlatılmaktadır: Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı yakın zamanda ABD FDA’dan acil durum onayı aldı. Pfizer aşısını üretmek için mRNA teknolojisi kullanıldı; ancak aşı üretiminde hiç kullanılmamış öncü bir teknoloji olduğu için birçok kişinin aşının yan etkileri konusunda endişeleri var. 

Bu çalışmadaki bilgiler bir Google Form anketi (çevrimiçi anket) ile toplanmıştır. Sonuçlar, tamamı Suudi Arabistan vatandaşı olan 455 kişinin yanıtlarını içeriyordu. Aşının yan etkileri birinci ve ikinci dozlardan sonra bildirilmiştir.

En sık görülen semptomlar enjeksiyon yerinde ağrı, baş ağrısı, grip benzeri semptomlar, ateş ve yorgunluktu. Daha az görülen yan etkiler, hızlı kalp atışı, tüm vücut ağrıları, nefes almada zorluk, eklem ağrısı, titreme ve uyuşukluktu. Nadir yan etkiler arasında Bell felci ve lenf düğümlerinde şişme ve hassasiyet sayılabilir. Grip benzeri semptomlar 60 yaşın altındakiler arasında daha yaygınken, enjeksiyon bölgesi ağrısı 60 yaş ve üstü alıcılar arasında daha sıktı. Çalışma, aşı yan etkilerinden muzdarip kadın sayısında erkeklere göre önemli bir artış olduğunu ortaya koydu. Daha önce koronavirüs ile enfekte olmuş alıcılar arasında, daha önce enfekte olmayanlara kıyasla solunum zorluğu daha fazla rapor edildi.

Kaynak: doi: 10.2147/IJGM.S310497

Covid-19, Aşı Çalışmaları ve Biontech Aşısı

İnsan koronavirüsleri ailesinin yeni bir üyesi olan Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) 2019 yılında Çin’de ciddi tıbbi komplikasyonlar ve hatta bazı durumlarda ölümle ilişkili yeni bir hastalık salgınının etken maddesi olarak tanımlandı[1] Mart 2020’de , Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni hastalık salgınını pandemi olarak ilan etti.[10.23750/abm.v91i1.9397]

Bir aşının veya başka bir etkili terapötik seçeneğin bulunmaması, dünya çapındaki tüm ulusların pandeminin yayılmasıyla mücadele etmesini gerektirmiştir. Bu salgını durdurmak için karantina, sosyal mesafe, yüz maskesi takma ve seyahat kısıtlamaları gibi çeşitli ihtiyati stratejiler uygulandı. Ancak aşı geliştirme, bu salgını durdurmak için belki de en iyi umuttur[3]

11 Aralık 2020’de ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının acil kullanımına izin verdi. Aşı, en az 21 gün arayla verilen iki tekrar gerektirir. İkinci dozdan bir hafta sonra maksimum etkinliğe, yaklaşık %95‘e ulaşılabileceği bildirilmiştir. Aşı 16 yaş ve üzeri kişiler için kullanılabilir. Moderna COVID-19 aşısına ayrıca %94,1 etkinlik oranı ile 18 yaş ve üzeri kişilerde kullanılmak üzere acil kullanım izni verilmiştir. Moderna aşısı ayrıca 28 gün arayla uygulanan iki aşı içerir[4,5]

Hem Pfizer-BioNTech hem de Moderna COVID-19 aşılarının teknolojisi, haberci RNA’ya (mRNA) dayanır. Koronavirüs, S proteini adı verilen sivri uçlu bir yüzey yapısına sahiptir ve COVID-19 mRNA aşıları, zararsız bir S proteini parçası üretme yolunda talimatlar verir. Aşılamanın ardından hücreler daha fazla protein parçası üretmeye ve onları koronavirüsün yüzeylerine sokmaya başlar. Bağışıklık sistemi, proteinin oraya ait olmadığını algılayacak ve bağışıklık tepkisi oluşturmaya ve antikor oluşturmaya başlayacaktır[6].

Bazen bir aşıdan sonra, bağışıklık oluşturma süreci olumsuz semptomlara neden olabilir. Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı, birinci ve/veya ikinci aşının ardından enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık veya şişlik, yorgunluk, baş ağrısı, titreme, kas ve eklem ağrıları ve ateş gibi hafif yan etkilere neden olabilir. Bu belirtiler, vücudun koruma için istenen bağışıklığı geliştirdiğinin bir göstergesi olabilir[7].

Aşılama stratejilerinin başarısı, kısmen nüfusun aşıların yararları ve riskleri hakkındaki fikirlerine ve aşıya ilişkin güvenlerine bağlıdır. Araştırmacılar, aşıyı reddetmenin veya geciktirmenin, DSÖ Stratejik Danışma Grubu tarafından aşı tereddütü olarak tanımlanan bir durum olan aşının göreceli fayda-risk oranı[8, 9, 10] hakkında bilgi eksikliğinin bir sonucu olduğuna inanmaktadır. 2015’te Bağışıklama Uzmanları[11] DSÖ, bu tereddütü 2019’da en büyük küresel sağlık tehditlerinden biri olarak kabul etti.

Pfizer-BioNTech’in COVID-19 aşısı, pandemiye karşı gerçek bir mücadeledir. Ancak aşı üretiminde mRNA tekniği yeni olduğu için sonuçları tahmin edilemez. Bu nedenle, aşının yan etkilerini takip etmek için çalışmalar önemlidir. Ayrıca Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının riskini anlamak ve bunu kamuoyuna duyurmak aşının kabulünü artırmak için gereklidir.

Kaynak: doi: 10.2147/IJGM.S310497

(Visited 1.003 times, 1 visits today)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Leave A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

(Visited 1.003 times, 1 visits today)