Ağustos 21, 2022

Flextra 400 mg Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Flextra 400 mg ağrı kesici özelliği olan, aynı zamanda kas gevşetici olan bir ilaçtır. Feniramidol etken maddesini içermektedir. Çeşitli hafif yan etkileri bulunmaktadır, ilaç iyi tolere edilen bir ilaçtır. Tölerans veya bağımlılık gibi durumlar oluşturmaz.

Feniramidol (ayrıca feniramidol veya IN511) dünya çapında bilinen en eski kas gevşetici ilaçlardan biridir. Feniramidol ile yapılan klinik çalışmalar 1958’lere dayanmaktadır(Batterman R.C.: Ann. N.Y Acad. Sci. 86, 203(1960)). Ölçülebilir analjezik ve kas gevşetici özellikleri nedeniyle biyolojik etkilerinde benzersizdir (O’Dell T.B.: Ann. N.Y Acad. Sci. 86, 191 (1960)). Şekil’de gösterilen feniramidol (PHE), 1-fenil-2-[(piridin-2-il)amino]etan-1-ol kimyasal formülüne sahiptir. Ampirik bir C13H14N20 formülüne ve 383.37 g/mol moleküler ağırlığa sahiptir. PHE molekülü pratikte suda çözünür. Molekülün bir karbon (kiral) merkezi vardır, bu nedenle optik olarak aktiftir. Halen bu molekülün ‘rasemik’ formu kullanılmaktadır.

Flextra 400 mg molekül yapısı

Yıllardır piyasada bulunan referans ürünü Cabral® Tablet (Recordati S.P.A.), tıbbi anlamda özellikle kas-iskelet sistemi ile ilişkili akut ağrılı kas spazmlarının semptomatik tedavisinde kullanılmaktadır. Feniramidol içeren yani Flextra 400 mg, bitmiş ürünler dünya pazarında bulunurken, ne USP ne de EP farmakopeleri veya başka herhangi bir kılavuz, feniramidol etkin maddesi ve feniramidol içeren bitmiş ürün için gerekli bilimsel analiz yöntemleri verilerini içermez. PHE’nin belirlenmesine ilişkin literatür de sınırlıdır. Mahaboob Pasha ve şirketleri 2019 yılında saf ilaç ve tablet dozaj formunda PHE tahmini için bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemlerin her ikisi de UV-spektrofotometrik yöntemlerdir. Bugüne kadar, PHE tayini için geliştirilmiş yüksek performanslı sıvı kromatografik (HPLC) bir yöntem yoktur. Gelişen teknoloji ve yöntemlerle artık Flextra 400 mg tespiti için bu yöntem devrededir.

KAYNAK: SIMSEK, F., SARRACOGLU, N., DOGANAY, A. A., & PINARBASLI, O. (2022). A RAPID, SIMPLE, AND RELIABLE RP-HPLC METHOD FOR THE DETERMINATION OF PHENYRAMIDOL HCL IN TABLET DOSAGE FORM. Acta Poloniae Pharmaceutica79(1), 63-72.

Flextra 400 mg, hem kas spazmının hem de ağrının dahil olduğu akut ve kronik durumlarda kullanılmak üzere pazarlanan bir 2-(beta-hidroksifenetilamino)-piridin hidroklorürdür.

Flextra 400 mg Yan Etkileri

Yan etkiler “seyrek” görülmektedir ve genellikle hafiftir. Seyrek de olsa başlıca yan etkiler deri döküntüsü, kaşıntı, uyku bozuklukları, sersemlik durumu, baş dönmesi, sedasyon, kusma, mide bulantısı, midede dolgunluk hissinin oluşması, dilde yanma hissi gibi etkiler söz konusudur.

Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM196508192730805

Araç ve makine kullanımında dikkatli olunmalı ve hasta bu konuda uyarılmalıdır. Çünkü sersemlik hali ve baş dönmesi bu ilacı kullananlarda görülebilen etkilerdendir. Başka ilaçlar hakkında daha fazla bilgi almak için Yazz Doğum Kontrol Hapı ve Yasmin Doğum Kontrol Hapı ve Yan Etkileri yazılarını okuyabilirsiniz. Enzimler hakkında genel bilgiler almak için Karbonik Anhidraz ve Asetilkolinesteraz İnhibitörleri ve Genel Özellikler adlı yazıları okuyabilirsiniz.

(Visited 45.307 times, 6 visits today)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Leave A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

(Visited 45.307 times, 6 visits today)