Ağustos 18, 2022

Yazz Doğum Kontrol Hapı

Yazz doğum kontrol hapı da Yasmin doğum kontrol hapı gibi Drospirenon etken maddesini içeren bir ilaçtır. Doğum kontrol haplarının cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumadığı unutulmamalıdır. Yazz doğum kontrol hapı doktor tavsiyesi ile kullanılması gereken ve yine doktor tarafından önerildiği şekilde kullanılması gereken bir ilaçtır. Bu tür ilaçların hormonal dengeyi etkileyebileceği ve bu öngörü ile kullanılması gereken ilaçlar olduğu unutulmamalıdır.

Yazz ilacı kombine oral kontrasepti denilen oral kullanıma uygun bir ilaç sınıfında bulunmaktadır. Yazz, tıpkı yasmin doğum kontrol ilacında olduğu gibi hormonlara bağlı su tutması, sivilce, ciltte yağlanma gibi şikayetlerin giderilmesi amacıyla da sıklıkla da kullanılmaktadır. Etken madde olan drospirenon steroid yapılıdır ve bu bir progestin ilacıdır.

Yazz Kullanıcı Yorumları

İlacı kullananların ortak görüşü etkili bir ilaç olduğu yönündedir. İlaç doğum kontrolünü sağlamakta ve hormonal bazı değişikliklere neden olmaktadır. Yazz kullancı yorumları çoğunlukla İlacın hormonal değişimlere bağlı olarak adet döngüsünde değişimlere neden olduğu ve yine hormonal değişimlerden dolayı ciltte yağlanma ve sivilcelenme meydana getirdiği yönündedir.

Yazz doğum kontrol hapı kullanıcı yorumlarından büyük bölümü adet döngüsünde değişimlerden bahsetmektedir.

Yazz Yan Etkiler

İlaç yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Meme dokusunda hassaslık
  • Kilo alımı
  • Akne, yani sivilcelenme
  • Baş ağrısı
  • Adet döngüsünde zamanlama değişiklikleri

Drospirenon etken maddesini içeren bütün ilaçlarda olduğu gibi bazı nadir görülen yan etkiler söz konusu olabilir. Bunların başında yüksek potasyum seviyeleri ve kanın pıhtılaşma faktöründe değişikler gelmektedir. Kanın pıhtılaşma faktöründeki değişiklikler bu etken maddeye sahip diğer ilaçlarda olduğu gibi bu ilaçta da oldukça önemli bir yan etkidir. Bu yan etkinin kendinizde görüldüğünü düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza bildirmeniz büyük önem arz etmektedir. Bu yan etkinin nadir görülse de oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.

Yazz doğum kontrol ilacı etken maddesi Drospirenon molekül yapısı
Yazz doğum kontrol ilacı etken maddesi Drospirenon molekül yapısı

Daha fazla yan etki öğrenmek için Steroid Nedir ve Steroid Yan Etkileri Nelerdir adlı yazıyı okuyabilirsiniz. Kan pıhtılaşması ile ilgili daha fazla bilgi almak için ise Enoksaparin Sodyum adlı ilacın ayrıntılı olara incelendiği yazıyı okuyabilirsiniz.

Drospirenone’in 1976 yılında ilk kez patentlenmiştir ve 2000 yılında tıbbi kullanıma için çeşitli kurumlardan farklı onaylar almıştır. Yasmin, Yazz ve daha pek çok marka adı altında doğum kontrol ilacı olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Amerika’da en çok reçete edilen ilk iki yüz ilaç arasındadır.

Biyokimyasal ve farmakodinamik verilere dayanarak, drospirenon şu anda mevcut olan progestojenlere uygun bir alternatif gibi görünmektedir. Kaynak:https://doi.org/10.1016/S0010-7824(00)00133-5

Doğum Kontrol Hapının Kullanılmaması Gereken Durumlar

Her ilaç gibi doğum kontrol haplarının da kullanılmaması gereken durumlar olabilir. Doğum kontrol hapı kullanımı doktor tavsiyesiyle başlanmalıdır ve aşağıdaki durumlarda doktorunun bu tip bir ilacın kullanılmaması gerektiğini düşünebilir.

  • Açıklanamayan rahim kanamaları
  • Büyük çaptaki ameliyatlardan sonra uzun süren hareketsizlik, durağanlık durumlarında.
  • Meme kanseri geçmişiniz varsa. Bu tür ilaçlar, hormonal ilaçlar olduğundan hormonları “yakıt” olarak kullanan kanser durumlarında kullanılması önerilmeyebilir. Bunun hakkında daha fazla bilgi için Tamoksifen Sitrat ilacını ve özelliklerinin anlatıldığı yazıyı okuyabilirsiniz.
  • Emzirmenin ilk ayındaki kadınların bu tür ilaçları kullanması önerilmeyebilir.
  • 35 yaşından daha büyük kadınlarda ve sigara içilmesi durumunda bu ilacın reçete edilmemesi durumlarından olabilir.
  • Bu tür ilaçların metobolizasyonu karaciğerde gerçekleştiğinden karaciğer hastalıklarının olması bu ilacın reçete edilmesini engelleyebilir.

Yazz Doğum Kontrol Hapı Fiyat

İlacın 2022 yılında eczanelerdeki fiyatı 125,99 TL dir. İlaç kullanıma hazır 24+4 film tablet şeklinde satılmaktadır. Son gelen zamlar neticesinde ilaç fiyatında değişiklik olabileceğini göz önünde bulundurunuz.

Yazz gibi başka bir doğum kontrol hapı olan ve aynı etken maddeye sahip Yasmin Doğum Kontrol ilacı hakkında daha fazla bilgiye Yasmin Doğum Kontrol Hapı ve Yan Etkileri adlı yazıdan ulaşabilirsiniz.

Ağrı Kesiciler

Çoğu kadın hasta karın bölgesindeki şiddetli spazm ve krampları takip eden ağrılardan şikayet etmektedir. Bu ağrıların giderilmesi için doktorun uygun görmesi halinde doğum kontrol ilaçları kullanılabileceği gibi asıl amacı ağrı kesici olan ilaçlarda kullanılmaktadır. Bu ağrı kesicilerin başında kramp ve spazmların giderilmesi için tasarlanmış Flextra 400 mg Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir? ve Buscopan Ampul Ne İşe Yarar? gibi ilaçlar gelmektedir. Daha fazla ağrı kesici ilaç için ağrı kesici sayfasına göz atabilirsiniz. Ayrıca Asetilkolinesteraz İnhibitörleri ve Genel Özellikler ve Karbonik Anhidraz adlı yazılarla enzimler hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

(Visited 33.583 times, 1 visits today)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Leave A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

(Visited 33.583 times, 1 visits today)