Ağustos 2, 2021

Yasmin Doğum Kontrol Hapı ve Yan Etkileri

Drospirenon etken maddesine sahip ilaç, yasmin doğum kontrol hapı adı altında ticari olarak satılmaktdır. Progesteron ve östrojen içeriğine sahip, oral kullanıma uygun doğum kontrol haplarına kombine oral kontraseptif denilmektedir. Yasmin doğum kontrol hapı bu ilaç sınıfında yer alan ilaçlardan biridir.

Yasmin Doğum Kontrol hapı doğum kontrolü amacıyla kullanıldığı gibi hormonlara bağlı su tutması, sivilce, ciltte yağlanma gibi şikayetlerin giderilmesi amacıyla da sıklıkla kullanılmaktadır. Her iki durumda da ilacın düzenli ve planlı kullanımı ilacın etkisini göstermesi için gerekli olan birincil şarttır.

İlacın etken maddesi drospirenon steroid yapısıdır ve bu bir progestin ilacıdır. Daha önce söylediğimiz gibi hamileliği önlemede kullanılır. Ayrıca menopoz döneminde de kullanımı mevcuttur. Bu etken maddeye sahip başka bir ilaç olan Yazz doğum kontrol ilacı hakkında daha fazla bilgiye Yazz Doğum Kontrol Hapı yazısını okuyarak sahip olabilirsiniz.

Yasmin Doğum Kontrol Hapı Kullanan Yorumları

Klinik çalışmalar ve diğer bilimsel araştırmalar ilacın düzenli kullanımında hamileliği engellediğini ve belirli hastalıklar üzerinde tedavi edici etkileri olduğunu göstermektedir. İlacı kullananların görüşleri etkili oldu yönündedir. Yan etki olarak adet döngüsünde değişimlere neden olduğu sıklıkla duyulmaktadır. Çeşitli hormonal değişimlerin söz konusu olabileceği sıklıkla söylenen kullanan yorumlarındandır. Tüm bu veriler bütün olarak değerlendirildiğinde Yasmin Doğum Kontrol Hapı‘nın güvenle kullanılabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca ilacın kullanımı için adet döngülerinin düzenlenmesi durumu da vardır. Bu konuda da kullanıcı yorumları adet döngülerinin düzenlendiği ve rahat bir dönem geçirdikleri yönündedir. Yasmin doğum kontrol ilacının östrojen bazlı olması bu kullanım amaacındaki etkisini ve olumlu kullanıcı yorumlarını açıklamaktadır.

Yasmin Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri

Yan etkilerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Akne(hormon durumundaki ani değişikliklere vücudun verdiği bir tepki olarak)
  • Baş ağrısı(kan dolaşımındaki ilaç yükünün lipit ağırlıklı olmasından kaynaklanabildiği düşünülmektedir)
  • Meme Hassasiyeti(östrojen artışı süt bezlerinde büyümeyi ve hassasiyeti beraberinde getirir)
  • Kiloda artış(reseptör uyarılması beraberinde iştah değişimlerini beraberinde getirir)
  • Adet döngüsünde zamanlama değişiklikleri(yumurta gelişimi östrojen hormonundaki değişimlerden yüksek oranda etkilenir)

Nadir görülen yan etkiler ise yüksek potasyum seviyeleri ve kan pıhtılaşması vardır. Özellikle kan pıhtılaşması bu etken maddeyi içeren bütün ilaçların prospektüsünde önemli bir yer tutmaktadır ve oldukça önemlidir.

Drospirenon sentetik bir progestojen olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani progesteronda olduğu gibi progesteron reseptörüne bağlanmaktadır. Drospirenon bir progesteron agonistidir. Drospirenon diğer steroid yapıdaki progestinlerden daha fazla biyo uyumlu, progesterona daha fazla benzeyen bir moleküldür. Steroid moleküller hakkında daha fazla bilgi almak için Steroid Nedir ve Steroid Yan Etkileri Nelerdir yazısını okuyabilirsiniz. Ayrıca kovid-19 ilaçlarından Favicovir Yan Etkileri ve Favicovir Kullananlar, Protein-Protein Docking Yöntemi ile Aprotinin Geri Kazanımı İçin Yeni Ligandların Tasarımı ve Covid Aşı Adayları adlı yazıları okuyabilirsiniz.

Yasmin doğum kontrol hapı etken maddesi
Drospirenon Yapısı

Drospirenone’in 1976 yılında ilk patent başvurusu yapılmış ve 2000 yılında tıbbi kullanıma geçmiştir. Pek çok marka adı altında doğum kontrol ilacı olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Amerika’da en çok reçete edilen ilk iki yüz ilaç arasında yerini almıştır.

Bu ilaç farklı formülasyonlar ile kullanım amacına göre ticari olarak sunulmaktadır. Bazı formülasyonlar östrodiol gibi hormonları içermektedir. Yasmin doğum kontrol hapı etinilestradiol ile formülasyon halinde bulunmaktadır.

Yeni yazılarımızı incelemek için Levopront – Levodropropizin – Öksürük Şurubu, Rivoclon Nedir?, Olanzapin Yan Etkileri ve Kullanıcı Yorumları ve Amoksisilin Beta Laktamaz İnhibitörleri yazılarını okuyabilirsiniz.

Literatürdeki Çalışmalar

Bir doğum kontrol hapının reseptöre bağlanması

Literatürde Yasmin Doğum Kontrol Hapı ile ilgili pek çok klinik ve deneysel çalışma mevcuttur. Bu çalışmalardan bazılarının özet kısımlarını derledik ve bir yazı haline getirdik. Eğer bir araştırmacıysanız kaynak linklerinden asıl yazıya ve yazının tamamına ulaşabilirsiniz.

Yasmin Doğum Kontrol Hapının Etkileri

Diğer progestojenlerden farklı olarak, bir spironolakton analoğu olan drospirenon, özellikle antimineralokortikoid ve antiandrojenik aktiviteler açısından endojen progesterona benzer biyokimyasal ve farmakolojik profillere sahiptir. Drospirenon, renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin östrojen kaynaklı stimülasyonuna karşı koyar ve testosteronun androjen reseptörlerine bağlanmasını engeller. Bu özelliklerinden dolayı vücut ağırlığını, kan basıncını ve düşük yoğunluklu lipoprotein düzeylerini düşürme ve yüksek yoğunluklu lipoprotein düzeylerini artırma potansiyeline sahiptir. Bir kombinasyon oral kontraseptif olarak, etinil estradiol ile drospirenon etkilidir ve ağırlık ve lipid seviyeleri üzerinde olumlu etkileri vardır. Ek olarak, diğer kombine oral kontraseptiflerle yaygın olarak gözlenen menstrüel ilişkili semptomları (örn. olumsuz duygulanım ve su tutulması) hafifletir. Biyokimyasal ve farmakodinamik verilere dayanarak, drospirenon şu anda mevcut olan progestojenlere uygun bir alternatif gibi görünmektedir. Kaynak:https://doi.org/10.1016/S0010-7824(00)00133-5

Yasmin ve diğer doğum kontrol ilaçlarının yan etkilerini öğrenmek için Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri yazısını okuyabilirsiniz.

Diğer Doğum Kontrol Hapları, Tedavide Kullanımları ve Yasmin Doğum Kontrol Yapı

Doğum kontrolü ve hormon replasman tedavisinde (HRT) kullanılan progestinlerin farmakolojik özellikleri, türetildikleri moleküllere bağlı olarak değişir. Çok küçük yapısal değişiklikler, etkilerde önemli farklılıklara neden olabilir. Halihazırda mevcut olan progestinlerin, progesteron reseptörlerine, PR-A veya PR-B’ye spesifik olarak bağlanıp bağlanamadığı belirsizdir. Progesteron reseptörünün bir veya diğer izoformlarına daha spesifik bağlanmanın klinik önemi hala bilinmemektedir. İyileştirilmiş reseptör seçicilik profilleri ile yeni nesil progestinlerin geliştirilmesi büyük bir zorluk olmuştur. Steroidal ve steroidal olmayan progesteron agonistleri de sentezlenmiştir, ancak bu moleküller gelişimin çok erken bir aşamasındadır. Son on yılda dienogest, drospirenon, Nestorone, nomegestrol asetat ve trimegeston dahil olmak üzere birkaç yeni progestin sentezlendi. Drospirenon, spirolaktondan türetilmesiyle klasik progestinlerden farklıdır. Drospirenonun ana etkisi, antimineralocorticoid aktivitesidir. Bu özelliği sayesinde, drospirenon, tuz ve su tutulmasının azalmasına ve dolayısıyla kan basıncının düşmesine neden olur. Drospirenonun mineralokortikoid reseptörüne afinitesi, doğal olarak oluşan mineralokortikoid olan aldosteronun yaklaşık beş katıdır.

Ek olarak, drospirenonun androjenik etkisi yoktur, ancak kısmi antiandrojenik aktivite sergiler; antiandrojenik gücü, en güçlü antiandrojenik aktiviteye sahip progestin olan siproteron asetatın yaklaşık %30’udur. Birkaç yeni progestin tarafından paylaşılan bu özellik, androjenlerin postmenopozal kadınlarda saç büyümesi, lipid değişiklikleri, insülin ve muhtemelen vücut kompozisyonu üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldırabilir. Drospirenon uzun bir terminal yarı ömre (yaklaşık 32 saat) sahiptir ve biyoyararlanımı yaklaşık %76’dır. Progesteronunkine çok benzer farmakodinamik özelliklere sahip olan Drospirenon, kombine bir oral kontraseptif olarak geliştirilmiştir (30 μg etinilestradiol/3 mg drospirenon; Yasmin®, Schering AG, Berlin, Almanya). Drospirenon, bir HRT preparatı olarak estradiol ile kombinasyon halinde de mevcuttur (1 mg 17β-estradiol/2 mg drospirenon; Angeliq®, Schering AG). Kaynak: https://doi.org/10.1080/13697130500330382

Lütfen kullandığınız ilaçları doktorunuzun bilgisi dışında kombine etmeyiniz ve önerilen dozu aşmayınız. İlaçlarınızı her zaman doktorunuzun reçete ettiği şekilde kullanınız. Buna yasmin doğum kontrol hapı da dahil.

Yasmin Doğum Kontrol İlacı Fiyat – 2022

İlacın fiyatı 2023 yılı ağustos ayı itibari ile 189.77 tl civarındadır. İlacın ithal oluşu fiyatı üzerindeki belirleyici etkinin döviz kuru olduğunu göstermektedir. Döviz kurundaki değişim ile birlikte ilacın fiyatında değişim olabilir. Doğum kontrol haplarının doktor tarafından reçete edilmesi gerektiğini unutmayınız. Yeni evli çiftler aile sağlığı hekimleri tarafından yazılacak reçetelerini kullanarak bu ilaca ulaşabilirler. Reçetesiz doğum kontrol hapı satışı yapılmamaktadır. Lütfen fiyat araştırması yaparken güncel fiyatlara baktığınızdan emin olunuz. Ağustos 2022 itibari ile gelen fiyat artışları bu yazının fiyat konusunda güncel olamaması durumuna neden olmaktadır. Yazz doğum kontrol hapı farklı bir doğum kontrol ilacı olarak piyasada benzer fiyatlarda bulunmaktadır. Yazz doğum kontrol hapı ile ilgili daha fazla bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Ağrı Kesici İlaçlar

Çoğu kadın şiddetli ağrı, spazm ve kramplardan şikayet eder bu rahatsızlıkların giderilmesi için Flextra 400 mg Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir? yazısında bahsettiğimiz Flextra ve Buscopan Ampul Ne İşe Yarar? yazısında bahsettiğimiz Buscopan ilaçları kanıtlanmış etkili çözümler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların haricinde diğer ağrı kesiciler hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için ağrı kesici sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

(Visited 245.339 times, 5 visits today)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Leave A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

(Visited 245.339 times, 5 visits today)