Ağustos 21, 2022

Buscopan Ampul Ne İşe Yarar?

Buscopan ampul ne işe yarar sorusuna verilecek en kısa yanıt ani ve şiddetli kasılmaların hızlı bir şekilde giderilmesini sağladığı şeklindedir. Buscopan ampul, yani enjeksiyonluk olarak satıldığı gibi tablet yani oral kullanım için de çeşitli formlarda bulunmaktadır. Buscopan ampul 20 mg/ml şeklindeki dozlarda satılmaktadır. Bu ilaç hiyosin-N-butilbromür etken maddesini içermektedir. Bu etken maddenin farklı kullanım alanlarına bakalım:

Buscopan Ampul Ne İşe Yarar ve etken madde nedir?
Buscopan Ampul Ne İşe Yarar ve etken madde nedir?

Buscopan Ampul Ne İşe Yarar; Karın Kramları

Buscopan ampul ne işe yarar sorusuna verilecek en yaygın cevap karın krampları için kullanılmasıdır. Karın krampları ve ağrı, tahmini prevalansı ≤%30 olan Batı ülkelerinin yetişkin nüfusunda sık görülen bir sorundur. Hyoscine butylbromide (scopolamine butylbromide) [Buscopan®/Buscapina®], gastrointestinal (GI) spazmların neden olduğu kramplarla ilişkili karın ağrısının tedavisi için belirtilen spazm önleyici bir ilaçtır. İlk olarak 1951’de Almanya’da tescil edildi ve 1952’de pazarlandı ve o zamandan beri hem reçeteli ilaç hem de birçok ülkede reçetesiz satılan bir ilaç olarak dünya çapında kullanılabilir hale geldi.

Farmakolojik çalışmalar, hiposin butilbromürün, GI yolunun düz kas hücrelerinde bulunan muskarinik reseptörlere yüksek afinitesi olan antikolinerjik bir ilaç olduğunu ortaya koymuştur. Antikolinerjik etkisi, düz kas gevşetici/spazmolitik etki gösterir. Mide-bağırsak yolundaki muskarinik reseptörlerin blokajı, krampa bağlı karın ağrısının tedavisinde kullanımının temelidir. Hyoscine butylbromide ayrıca ganglion bloke edici bir etki yaratan nikotinik reseptörlere de bağlanır.

İnsanlarda yapılan birkaç farmakokinetik çalışma, oral uygulamadan sonra hiposin butilbromürün düşük sistemik kullanılabilirliğini tutarlı bir şekilde göstermiştir ve ilacın plazma konsantrasyonları genellikle kantitasyon sınırının altındadır. Böbrek atılımından tahmin edilen hiposin butilbromürün biyoyararlanımı genellikle <%1 olmuştur. Bununla birlikte, muskarinik reseptörler için yüksek doku afinitesi nedeniyle, hiyosin bütilbromür, bağırsakta etki bölgesinde mevcut kalır ve lokal bir spazmolitik etki uygular. Bu da Buscopan ampul ne işe yarar sorusuna verilebilecek en net cevabı oluşturur.

Kaynak: https://doi.org/10.2165/00003495-200767090-00007

Doğum süresinin kısaltılması

Buscopan ampul ne işe yarar sorusuna verilebilecek diğer bir cevap doğum sırasında kasılmaların kontrolüdür. Maternal veya fetal sonuçları tehlikeye atmadan doğumu artırma ve süresini kısaltma girişimleri hem hastalar hem de doğum uzmanları için faydalıdır. Doğumun süresini belirleyen iki ana faktör, uterus kontraktilitesi ve servikal genişleme hızıdır.

Membranları süpürme, servikal germe ve amniyotomi gibi mekanik faktörlere ek olarak, çeşitli farmakolojik ajanların servikal dilatasyonu kolaylaştırdığı bulunmuştur. Oksitosinin rolü, emeğin güçlendirilmesinde dünya çapında kurulmuştur ve hiyalüronidazın servikal uygulaması da bir miktar başarıyla kullanılmıştır. Phloroglucinol, plasebo gruplarıyla karşılaştırıldığında, ilk aşamada doğum eylemi süresinde ortalama %34 ve ikinci aşamada ortalama %23 azalma ile sonuçları elde edilmiştir. Valehamat bromür nörotropik ve muskulotropik etkilere sahiptir ve serviks kaslarının gevşemesine neden olarak serviksin hızlı genişlemesine ve doğum süresinin kısalmasına neden olur.

On plasebo kontrollü çalışma, oral veya rektal hiposin butilbromürün etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmiştir. Hyoscine butylbromide, krampların neden olduğu karın ağrısının tedavisinde kullanımını destekleyen tüm bu denemelerde faydalı olarak kabul edildi. Hyoscine butylbromide kanda zar zor emilir ve saptanabilir ve kan-beyin bariyerini geçmez ve bu nedenle genellikle iyi tolere edilir. Birkaç advers olay bildirilmiştir; özellikle antikolinerjiklerle ilişkili yan etkilerin insidansında önemli bir artış gözlenmemiştir

Kaynak: https://doi.org/10.1016/j.ijgo.2007.08.020

Başka bir ağrı kesici olan Flextra 400 mg Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir? yazında farklı kullanım amaçlarına göre bilgiler bulunmaktadır.

(Visited 4.086 times, 1 visits today)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Leave A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

(Visited 4.086 times, 1 visits today)