Aralık 11, 2022

Sustanon Yan Etkiler

Sustanon yan etkileri hakkında bilgi vermeden önce sustanon ve etkilerini anlatalım. Sustanon en çok tercih edilen testosteron içerikli ilaçtır. Sık enjeksiyon için uygun olmayan bu ilaç özellikle testosteron eksikliği ile ilgili hastalıkların tedavisinde tercih edilir. Testosteron bireyde erkek özelliklerinin gelişimi için gerekli bir hormondur. Kıllanma, seste kalınlaşma, kilo alımı(diyete bağlı) gibi pek çok etkisi yanında 5-alfa-redüktaz enzimi ile son ve en kuvvetli hali olan dihidrotestosterone dönüşen bu hormon uzun vadeli kullanımında aşırı testosteron ile birlikte davranış değişikliklerini de beraberinde getirmektedir. Doktor kontrolünde ve kanda serbest testosteron derişiminin takip edilmesine mütakip kullanılması gereken bu Sustanon Testosteron propiyonat (30 mg),  Testosteron fenilpropiyonat(60 mg), Testosteron izokaproat(60 mg), Testosteron dekanoat 100 mg esterlerini içermektedir. Bu esterlerin birbirinden farkı farklı yarılanma ömürleri ile kana karışmalarıdır. Buradaki amaç kandaki testosteron derişiminin tek enjeksiyonla uzun süre aynı seviyelerde tutmaktır.

Sustanon Yan Etkileri

Sustanon, testosteron esterleri içerdiğinden testosteron yan etkilerini beraberinde getirmektedir. Sustanon yan etkileri; kırmızı kan hücresi sayısında artış; hematokrit artışı (kanınızdaki kırmızı kan hücresi yüzdesi) ve hemoglobin artışı (kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşıyan bileşen)dır. Bu kan tahlillerinde polistemi olarak yorumlanabilir. Bu yüzden testosteron esteri kullanıyorsanız kan değerlerini inceleyen doktorunuza bunu mutlaka belirtmeniz büyük önem taşımaktadır.

Sustanon ve içeriği olan testosteron molekülü

Sustanon ve içeriği olan testosteron molekülü

Diğer yan etkiler ise; kaşıntı, akne (sivilce)(hormonal değişimlere bağlı olarak), bulantı, karaciğer fonksiyon testlerinde değişim(steroid moleküllerin büyük bir bölümü karaciğerde metobolize olur), kolesterol düzeylerinde değişim (lipid metabolizmasında değişim meydana gelebilir, çünkü steroid moleküller lipid yapısındadır), depresyon (ruhsal çökkünlük), sinirlilik, duygu-durum ya da ruh hali bozukluğu, kas ağrısı (miyalji), dokularda sıvı toplanması (bilek ve ayaklarda şişlik, ödem), kan basıncı yükselmesi (hipertansiyon, kandaki lipid yoğunlunun değişmesi damarlarda basınç oluşmasına neden olur), cinsel istekte değişiklikler, peniste normal olmayan uzunlukta ve ağrılı sertleşme, boşalma bozukluğu, sperm oluşumunun bozulması(dışarıdan testosteron alımı normal sperm üretimini keser, bu mekanizma hipofiz bezinin vermiş olduğu sinyallerle kontrol edilir. Hipofiz bezi vücudun analiz organı olarak karşımıza çıkmaktadır), kadınlaşma (jinekomasti: örneğin erkekte meme büyümesi ile kendini belli edebilir, bunun başlıca nedeni fazla testosteronun aromataz enzimi tarafında östrojen hormonlara dönüştürülmesidir), ilgili yaş grubundaki temsili büyüklüğe nazaran prostat büyümesi, kanda prostat kanseri ile ilişkili bir tetkikte artış (PSA artışı),  henüz saptanmamış küçük prostat kanserinde ilerleme (subklinik prostat kanserinin ilerlemesi).

Testosteron bir steroid molekül olarak steroidlerin genel özelliklerini üzerinde barındırır. Steroid moleküller hakkında daha fazla bilgi almak için Steroid nedir adlı yazıyı okuyabilirsiniz. Ayrıca kadınlar için önemli bir doğum kontrol yöntemi olan ve steroidlerle yakından ilişkili olan doğum kontrol haplarından Yasmin Doğum Kontrol Hapı ve Yan Etkileri adlı yazı ile steroidler hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Hayvan araştırmacıları testosteronun rolünü bir “sosyal hormon” olarak onlarca yıl önce ortaya koymuş olsalar da, insan sosyal davranışları üzerindeki nedensel etkisinin araştırılması daha yeni başlamıştır. Burada, testosteronun hayvanlarda ve insanlarda sosyal etkileşimler üzerindeki nedensel etkilerini gösteren son çalışmaları gözden geçirip tartışıyoruz ve bu etkilerin altında yatan temel nörobiyolojik mekanizmaları özetliyoruz. Bu son bulgulara dayanarak, testosteronun insan sosyal davranışındaki rolünün en iyi sosyal statü arayışı ve sürdürülmesi açısından anlaşılabileceğini savunuyoruz.

Testosteron, hem erkeklerde hem de kadınlarda vücut tarafından üretilen başlıca seks hormonlarından biridir. Erkeklerde esas olarak testislerin Leydig hücreleri tarafından üretilirken, kadınlarda yumurtalıklar ve plasenta üretir. Adrenal korteks de her iki cinsiyette de salgılar. Testosteron, ikincil cinsel özelliklerin gelişiminde iyi bilinen ve önemli bir role sahiptir; örneğin erkeklerde kas, kemik kütlesi ve vücut kıllarında artış. Bununla birlikte, sosyo-duygusal ve ekonomik davranışların incelenmesinde özel bir ilgi görmektedir çünkü beyni savaş, kaç, çiftleşme ve statü arayışı ve mücadelesi gibi arketipsel durumlarda etkiler. Sustanon da bu etkileri ile karşımıza çıkan oldukça güçlü bir ilaçtır.

Kaynaklar: https://doi.org/10.1016/j.tics.2011.04.008

Testosteron kaynaklı depresyonun tedavisinde kullanılan ilaç sınıfı olan antidepresanlar hakkında daha fazla bilgiye Duloksetin ve Cipralex ile ilgili yazılardan ulaşabilirsiniz.

(Visited 8.462 times, 1 visits today)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Leave A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

(Visited 8.462 times, 1 visits today)