Ekim 22, 2020

İnfluenza Aşısı ve Aşı Olmanın Önemi

Mevsimsel influenza aşısı, dünya genelinde yaygın olarak embriyonlanmış tavuk yumurtaları ile üretilmektedir. Son zamanlarda, yumurta kültürlü aşı virüslerinin antijenisitesi, aşı virüslerindeki yumurtaya uyarlanmış mutasyonlar nedeniyle dolaşımdaki influenza virüslerinden sapmıştırinfluenza aşısı, antijenisitesi üzerindeki bu zararlı etkiden kaçınmak için, hücre bazlı bir aşının mevsimsel grip aşısı olarak kullanılması olasılığı yakın zamanda değerlendirilmiştir [ 1]. Bununla birlikte, hücre bazlı aşılar başlangıçta yumurtada yetiştirilen aşı virüslerinin nitelikli hücre dizilerinde çoğaltılmasıyla üretildi. Bu hücre bazlı aşılarda yumurtaya uyarlanmış mutasyonlar korunabilir. Daha yakın zamfanlarda, influenza aşısı üreticisi Seqirus sırasıyla 2017 ve 2019’da tamamen hücre kültürlü bir aşı virüsünden bir ve dört viral antijen içeren, tek değerlikli ve dört değerlikli bir aşı uygulamaları yapmıştır [ 2 ]. Hücre bazlı ve yumurta bazlı influenza aşısı göreceli etkinliği üzerine yapılan çeşitli çalışmalar, ABD’deki insanlar arasında hücre bazlı aşıların yumurta bazlı aşılardan daha etkili olduğunu gösterdi[3] , [4] , [5] ].

influenza aşısı, sağlık bakımı programlarımızda hala önemli bir yer tutmaktadır. Bunun temel nedeni;

  • Grip, yüksek atak oranları ve patlayıcı yayılma ile ilişkili olması,
  • En çok çocuklar ve yaşlılar için zayıflatıcı olması, dolayısıyla yüksek sağlık masraflarına yol açması,
  • Toplumun büyük bir bölümünü etkileyebilmesi, veya bunları dolaylı olarak etkileyerek üretkenliği düşürmesi,
  • Virüs suşları her yıl değişerek aşının önceden hazırlanmasını ve stoklanmasını zorlaştırır,
  • Enfeksiyon veya aşılamadan kaynaklanan koruma eksiktir ve
  • Yaygın bir salgını tahmin etmek neredeyse imkansızdır(COVID-19 için olduğu gibi). İkincil komplikasyonlarla birlikte grip, muhtemelen insan hastalıklarının ve ölümlerinin en önemli nedenidir.

İnfluenza Virüsleri ve İnfluenza Aşısı

Konakçı tropizm ve hastalığın ciddiyetine bağlı olarak influenza virüsleri, tip A, B ve C olarak sınıflandırılır. Bunlardan tip A ve daha az ölçüde tip B, insanlar için klinik olarak önemlidir. Ayrıca, 2 viral yüzey glikoproteininden biri olan hemaglutinin (H) ve nöraminidaz (N) ‘nin alt tipine göre sınıflandırılırlar. Şimdiye kadar on sekiz H ve dokuz N alt tipi tanımlanmıştır. H ve N tipleri teorik olarak rastgele birleşebilse de, insanlarda tipik olarak sadece sınırlı bir H1, H2, H3, H5, H7 veya H9 ve N1 veya N2 kombinasyonu gözlemlenmiştir. İnfluenza virüsleri, virüs türüne, virüsün ilk izole edildiği coğrafi konuma, izolat veya suş numarasına, izolasyon yılına ve H ve N alt tipine göre adlandırılır. Örneğin, A / California / 04/2009 (H1N1), 2009’da Kaliforniya’da izole edilen ve A tipi, H1 ve N1 alt tiplerine ait olan dördüncü suşu ifade eder.

Kayıtlı tarihte en az 15 influenza pandemisinin meydana geldiği biliniyor ve yalnızca 1918’de tahmini 50 milyon kişi öldü. Morens DM , Taubenberger JK , Folkers GK , Fauci AS . Grip salgınının 500. yıl dönümü . Clin Infect Dis 2010 ; 51: 1442 – 4 ; PMID: 21067353 ; http://dx.doi.org/ 10.1086 / 657429 [Crossref] , [PubMed] , [Web of Science ®] ,  [Google Scholar]

İnsan gribinin başlıca salgınları şimdiye kadar A / H1N1, A / H1N2 ve A / H3N2 virüslerini içerirken, oldukça patojenik bir kuş gribi A / H5N1, ortada evcil hayvan ve yabani kuşlara doğrudan maruz kalan insanlarda önemli ölümlere neden oldu. -1990’lar. Bu büyük salgınların yanı sıra, influenza virüsleri insanlar arasında sürekli olarak dolaşmaktadır ve alt tipleri ve türleri yıllık olarak değişebilir veya birkaç yıllık düzenli aralıklarla döngüsel bir modelde görünebilir.

Gelecekte İnfluenza Aşısı Geliştirme ve Uygulama ile İlgili Çıktılar

İnfluenza Aşısı ve Aşı Çalışmalarının Geleceği
İnfluenza Aşısı ve Aşı Çalışmalarının Geleceğiİnfluenza Aşısı ve Aşı Çalışmalarının Geleceği
  1. Belirli bir teknolojiyi veya aşı üretim platformunu kullanmak, özellikle pandemi durumunda talepleri karşılamak için yeterli olmayabilir. EÇE ve hücre kültürüne dayalı klasik aşıların yanı sıra, diğer teknolojik platformlara kısmi veya periyodik bağımlılık kaçınılmaz olabilir.
  2. Muhtemelen diğer viral hedefleri hedefleyen diğer antikorlarla kombinasyon halinde, HA’nın korunmuş veya en az değişken bölgelerini hedefleyen nötralize edici antikorları ortaya çıkaran aşılar, oldukça arzu edilir.
  3. Yalnızca humoral bağışıklığa odaklanmaya ek olarak, güçlü efektör ve bellek hücresi aracılı bağışıklık tepkilerini indükleyen, muhtemelen uzun süreli ve uzun süreli korumaya katkıda bulunan mekanizmaların araştırılması gerekecektir.
  4. Ek olarak, düzenleyici yönergeleri formüle etmek için kullanılabilecek, aşılamanın ardından korumanın hücre aracılı immün bağıntılarını ölçen standartlaştırılmış testlerin tanımlanması gerekecektir. Ancak, farklı popülasyonların farklı tepki verebileceği ve gereksinimlerin popülasyondan nüfusa değişebileceği akılda tutulmalıdır.
  5. Koruyucu etkinliği artırmak için uyarlanabilir bağışıklık tepkilerini daha da ince ayarlamak ve güçlendirmek için doğuştan gelen bağışıklık sinyallerinin yönlendirilmiş uyarılması gerekebilir.
  6. Aşı antijeninin dozunu ya potensi kalibre ederek, adjuvanlar kullanarak ya da doğuştan gelen bağışıklık tepkilerinin hedeflenen uyarılmasıyla azaltmak, mevcut dozların sayısını artırabilir ve özellikle pandemi zamanlarında eksikliklerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
  7. Aşıların potensini ve immünojenisitesini tahmin etmek için HI antikorlarından daha fazlasını değerlendiren daha iyi testlere ihtiyaç vardır.
  8. Çocukları, yetişkinleri ve yaşlıları aşılamak için farklı aşı dozları ve aşı rejimlerinin hazırlanması gerekecektir.
  9. Transdermal uygulama gibi diğer uygulama yollarının daha fazla araştırılması gerekir.
  10. İmmün güçlendiriciler veya immünoterapötiklerin kullanımı, özellikle şiddetli salgınlar veya pandemiler durumunda, tek başına veya aşılama ile birlikte araştırılmalıdır. Pasif bağışıklığın kullanımını araştırmak da faydalı olabilir.

Küresel Salgın

Küresel saldırı oranları, değişen hastalık şiddeti ile yetişkinlerde %5 ila 10, çocuklarda ve yaşlılarda %20 ila 30 ve belirli popülasyonlarda ve ortamlarda %50’ye kadar değişmektedir. Yıllık küresel ağır grip vakalarının 3.000.000 ila 5.000.000 arasında olduğu ve 250.000 ila 500.000 ölüme neden olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca bunların %95’inin gelişmekte olan ülkelerde meydana geleceği tahmin edilmektedir. (kaynak: Nair H , Simões EA , Rudan I , Gessner BD , Azziz-Baumgartner E , Zhang JS , Feikin DR , Mackenzie GA , Moïsi JC , Roca A , Baggett HC , ve diğerleri)

İnfluenza aşısı ve diğer aşıların etkisini modelleyen çalışmalar, aşıların griple ilişkili hastalıkların ve sağlık bakım maliyetlerinin azaltılmasında kritik olduğunu ve aşılamanın faydalarının maliyetlerden ağır bastığını açıkça göstermiştir.

Gribe Karşı Nasıl Bağışıklık Kazanılır

Bağışıklık sisteminin tüm kolları influenza virüsü tarafından tetiklense de, insanlarda birincil koruyucu bağışıklığın ağırlıklı olarak B hücresi tepkileri ve sonuçta ortaya çıkan antikorların aracılık ettiği düşünülmektedir. Bunlar esas olarak hava yolu mukozal immünoglobülin A’yı (IgA) ve aynı zamanda serumdan solunum yoluna dönüştürülen immünoglobulin G’yi (IgG) içerir. Spesifik B hücrelerinin, semptomların başlangıcından 7 ila 10 gün sonra kanda ortaya çıktığı ve hemaglutinine (HA) yönelik nötralize edici antikorlar ve daha az ölçüde nöraminidaz (NA) veya matrikse ( M) protein, enfeksiyon ve hastalığa karşı korumaya aracılık eder.

Gerçekte, aşı immünojenitesi ve etkinliğini değerlendirirken, hemaglütinasyon inhibisyonu (HI) antikorlarının seviyesi, influenzaya karşı bir koruma ölçüsü olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, HI olmayan antikorların geniş ölçüde nötralize edilmesinin de önemli bir rol oynayabileceğini gösteren önemli kanıtlar vardır. (Kaynak: Chiu Cı , Ellebedy AH , Wrammert J , Ahmed R . İnfluenza enfeksiyonuna ve aşılamaya B hücresi tepkileri . Curr Top Microbiol Immunol 2014 ; 386: 381 – 98 ; Baskı öncesi Epub, 6 Eylül; PMID: 25193634 ; http://dx.doi.org/ 10.1007 / 82_2014_425 [Crossref] , [Web of Science ®] ,  [Google Scholar] Fox A , Mai LQ , Thanh LT , Wolbers M , Le Khanh HangN , Thai PQ , Thu Yen NT , Minh Hoa LN , Bryant JE , Duong TN , ve diğerleri. Hemaglutinasyonu inhibe eden antikorlar ve mevsimsel ve pandemik influenza enfeksiyonuna karşı koruma . J Infect 2015 ; 70: 187-96. http://dx.doi.org/ 10.1016 / j.jinf.2014.09.003 [Crossref] , [PubMed] , [Web of Science ®] ,  [Google Scholar])

Aşının Koruyuculuğu Nasıl Ölçülür

İnsanlarda influenza aşısı için immünojenikliği ve etkililik değerlendirmelerine ilişkin mevcut düzenleyici kılavuzlar, yalnızca antikor yanıtlarına dayanmaktadır. Solunum mukozal IgA’sını değerlendirmek sezgisel olsa da, serum IgG seviyelerinin korumayla ilişkili olduğu ve aşı değerlendirmesinin temelini oluşturduğu gösterilmiştir. En yaygın kullanılan serolojik test, antikorların tavuk veya insan tipi “O” eritrositlerin hemaglütinasyonunu inhibe etme kabiliyetini değerlendirir. Kabul edilebilir başka bir tahlil, tek radyal hemoliz (SRH) tahlilidir, virüs nötralizasyon tahlili ise son zamanlarda düzenleyici kabul için kriterler olarak öne sürülmüştür.

≥25 mm’lik bir ≥ 40 arasında hemaglutinasyon inhibisyon (HI) titre hemolitik bölge alanı CSÜS testinde koruyucu titreler olarak kabul edilir. Antikor titreleri, serokonversiyona (SRC), seroproteksiyona (SRP) ve geometrik ortalama titrelere (GMT) dönüştürülür. SRC, 10’luk bir aşılama öncesi (başlangıç) HI titresi ve ≥40’lık bir aşılama sonrası titresi veya başlangıç ​​titresi ≥10 ise en az dört kat artış olarak tanımlanır. SRP, en az 40’lık HI titeri ile tanımlanır ve GMT, serumun son pozitif seyreltisinin logaritmasının aritmetik ortalaması olarak tanımlanır. Geometrik ortalama oran (GMR), taban çizgisinden aşılama sonrası zaman noktasına kadar GMT’deki kat artışı olarak hesaplanır. SRC, SRP ve GMR 18-60 yaş arası denekler için>% 70,>% 40 ve 2.5 ve yaşlılar için>% 60,>% 30 ve 2.0 olduğunda bir aşının düzenleyici kriterleri karşıladığı kabul edilir.

İnfluenza Aşısı Nasıl Üretilir

Covid-19 aşısı geliştirme çalışmaları da şimdiye kadar anlatılanlara benzer şekilde yürütülmektedir. Covid-19 aşı çalışmaları hızla devam ederken ilaç keşif çalışmaları da aynı hızla devam etmektedir. Daha ayrıntılı bilgi için Koronavirüs İlaç Geliştirme Çalışmaları adlıyazıyı okuyabilirsiniz. Etkili olan ilaçlar arasında şuana kadar Favipiravir oldukça yüksek popülerliğe sahiptir. İlaç Favicovir adı ile ülkemizde de üretilmektedir. Favicovir yan etkileri bakımında değerlendirildiğinde ishal dikkat çekicidir.

Tavuk Embriyoları Kullanılarak Aşı Üretimi

Yüzyıl önce geliştirilen bir yönteme dayanarak, 1940’lardan beri embriyonlanmış tavuk yumurtalarında (ECE) grip aşıları üretilmektedir. ECE’de influenza virüsünün yetiştirilmesiyle yüksek titreler elde edilebilir ve büyük ölçekli üretimdeki kapsamlı deneyim, yüksek düzeyde standartlaştırılmış bir sürecin modernize edilmesine ve otomasyonuna yol açmıştır. İnsanlara milyarlarca doz ECE tarafından üretilen grip aşısı uygulandığı için kapsamlı güvenlik verileri de mevcuttur. Bununla birlikte, emek yoğun olmasının yanı sıra, ECE’den türetilmiş influenza aşısı için birçok dezavantajı vardır.

Birincisi ve en önemlisi, yumurtaya bağımlılık bir endişe konusudurİnfluenza aşısı için her insan dozunun üretimi için 1 ila 2 ECE gerektiğinden, yöntem aynı anda veya kısa bir zaman dilimi içinde çok sayıda yumurta bulunmasını gerektirir, Yeterli sayıda EÇE üretmek için önemli planlama (bir yıl öncesine kadar) gerektiren. Ek olarak, inokülasyonların inkübasyonun başlamasından 10-12 gün sonra yapılması gerektiğinden yumurtaların eş zamanlı olarak ayarlanması gerekir. 

Daha da önemlisi, adventif ajanlardan kaçınmak için yumurtaların belirli patojen içermeyen sürülerden olması veya en azından ‘temiz’ olarak onaylanması gerekir. Aşı üreticisinin ECE tedarikçisinin kalite kontrolüne güvenmesi gerekeceğinden, bu özellikle gelişmekte olan ülkelerde bir sorun olabilir. İkinci olarak, bazı virüs suşları, özellikle yeni H3N2 suşları, ECE’de iyi gelişmez ve yüksek derecede patojenik kuş gribi suşları, yani H5N1 gibi diğerleri, embriyolar için ölümcül olabilir ve bu da düşük titrelere neden olabilir.

Kuluçka başladıktan 10-12 gün sonra aşılama yapılması gerektiğinden yumurtaların eşzamanlı olarak ayarlanması gerekir. Daha da önemlisi, adventif ajanlardan kaçınmak için yumurtaların belirli patojen içermeyen sürülerden olması veya en azından ‘temiz’ olarak onaylanması gerekir. Aşı üreticisinin ECE tedarikçisinin kalite kontrolüne güvenmesi gerekeceğinden, bu özellikle gelişmekte olan ülkelerde bir sorun olabilir.

Kültürlenmiş Hücreler Kullanarak Aşı Üretimi

Son yirmi yılda, ECE’den türetilmiş aşı teknolojisinin dezavantajları nedeniyle hücre kültürü tabanlı sistemler savunulmuştur. Kültürlenmiş hücrelerde aşı üretiminin birçok avantajı vardır. Birincisi, hücre hatları kapsamlı bir şekilde karakterize edilebilir ve tekrarlanan tam kapsamlı testlere gerek kalmadan gelecekte kullanılmak üzere saklanabilir ve hücre kültürü, ECE gibi bir hammaddenin tedarikine ve kalite kontrolüne bağımlılığı önler. İkincisi, belirli virüsler hücrelerde daha iyi büyür ve yüksek büyüme reassortantlarının oluşturulması için gereken kesinti süresinden kaçınır. Alternatif olarak, yüksek büyüme reasortantları doğrudan hücrelerde üretilebilir.

Üçüncüsü, aşı üretimini izlemek için çok daha standart ve kontrollü bir süreç oluşturulabilir. Dördüncü olarak, ölçeklenebilirlik, hücre kültürü ile yumurta bazlı üretim platformlarından daha iyidir. Beşincisi, yumurta proteinlerine alerjiden kaçınılabilir. Altıncı olarak, memeli hücre sistemlerinde çoğaltılan virüsün, ECE’de büyümüş olana kıyasla saha virüsüne yapısal veya antijenik olarak daha benzer veya özdeş olduğu gösterilmiştir.

Ayrıca, memeli hücresinden türetilen aşıların ortaya çıkardığı bağışıklık tepkilerinin, ECE türevli aşıların ürettiği tepkilere göre daha çapraz reaktif olduğu gösterilmiştir, ancak koruyucu etkinlik etkilenmeyebilir. Son olarak, grip aşısı üretimi için uzun süreler kullanılmadığında aynı tesisler diğer aşıların üretimi için kullanılabilir.

Vero Hücresinden Türetilmiş İnfluenza Aşısı

Vero (Afrika maymunu böbrek epitelyal) hücreleri, yaklaşık 40 yıldır insan aşı üretimi için kullanılmaktadır ve bir süredir Dünya Sağlık Örgütü onaylı tek sürekli hücre hattı substratlarıdır. Çocuk felcinden başlayarak, Vero hücreleri kullanılarak birkaç aşı üretildi veya geliştirildi. Vero hücrelerinin avantajlarından biri IFN üretmemeleri ve dolayısıyla virüslerin engelsiz replikasyonu. Bununla birlikte, Vero hücrelerinin grip virüsü izolasyonu ve büyümesi için uygun olduğu ancak yakın zamanda gösterilmiştir. Bu gözlemin ardından Vero hücrelerinin yüksek ticari ölçekte aşı üretimi için influenza virüsü titreleri, ve ters genetik teknolojisi kullanılarak yeniden sınıflandırılan aşı suşlarının oluşturulması önemlidir. Elde edilen aşıların hayvan çalışmalarında güvenli olduğu ve immünojenik.Vero hücrelerinde yeniden sınıflandırıcı suşun üretilmesinin ardından üretilen bir A / H5N1 aşısı, farelerde ve kobaylarda çok çeşitli A / H5N1 suşlarını nötralize edebilen antikorları ortaya çıkarabilir.

Viryonla öldürülen tam aşı ayrıca alt tipe özgü T yardımcı tip 1 (Th1) ve alt tip çapraz farelerde reaktif T yardımcı tip 2 (Th2) yanıtları. Vero hücresinden türetilmiş aşılar, farelerde ECE’ye göre T hücre çoğalması ve Th1 yanıtlarının daha iyi indükleyicileriydi. türetilmiş aşılar.

Vero hücresinden türetilen A / H5N1 grip aşıları için insan klinik deneyleri, 3.75 ila 45 μg hemaglutinin (HA) protein eşdeğeri dozlarının iyi tolere edildiğini, pediyatrik ve yetişkin popülasyonlarda sağlam klad ve çapraz klad reaktif antikorları indüklediğini gösterdi. ve bu yanıtların 6-24 ay sonra artırılabileceğini söyledi. Serokonversiyon oranları% 6 ile% 86 arasında değişiyordu; yanıtlar tipik olarak daha yüksek bir dozda veya desteklemenin ardından daha yüksekti, ancak alüminyum tuzları ile adjuvanlandığında, daha yaşlı kişilerde ve heterolog sınıflara ait virüslere karşı daha düşüktü. Önemli ölçüde, deneklerin önemli bir kısmında (% 26-86) yanıtlar 12-24 ay boyunca devam etti. Bireylerin% 10-100’ünde seroprotektif antikor seviyelerine ulaşıldı ve bu genellikle serokonversiyonda gözlenen varyasyonu yansıtıyordu. 

Yapılan Çalışmalar ve Geliştirme

Yetişkinlerde Vero hücresinden türetilmiş mevsimsel grip aşısının büyük ölçekli çok merkezli bir çalışması, SRC oranlarının A / H1N1’e karşı% 70.4, A / H3N2’ye karşı% 79.1 ve influenza B’ye karşı% 65.7 olduğunu bulmuştur, SRP oranlarının A’ya karşı% 88 olduğu bulunmuştur. / H1N1, A / H3N2’ye karşı% 93,3 ve influenza B’ye karşı% 97,1, A / H1N1, A / H3N2 ve influenza B’ye karşı sırasıyla% 29,5,% 39,4 ve% 56,4 başlangıç ​​SRP değerleri gösteren bir popülasyonda.

Vero hücresinden türetilen grip aşılarının güvenlik profilleri, bunların genellikle ECE’den türetilmiş aşılar kadar iyi tolere edildiğini göstermiştir. Toplam lokal advers olaylar (AE’ler)% 11 ila% 29 arasında değişmiştir, tipik olarak birinci dozdan sonra ikinci doza göre daha yüksektir ve ayrıca alüminyum tuzları ile adjuvanlandığında ve genç bireylerde daha yüksektir.

En sık bildirilen lokal AE’ler enjeksiyon bölgesinde ağrıdır (deneklerin% 10-43’ü), bunu kızarıklık, şişme, sertleşme ve ekimoz izlemektedir.

MDCK Hücre Kaynaklı İnfluenza Aşısı

Diğer hücre dizileri ile karşılaştırıldığında, MDCK hücreleri, grip aşısı üretimi için çeşitli avantajlar sunmaktadır. Birincisi, MDCK hücreleri, influenza virüslerinin birincil izolatlarını elde etmek için kültürlenmiş hücreler arasında en uygun substratlardır. Bunun nedeni kısmen (a) köpek IFN ile indüklenen miksovirüs direnç proteini 1’in (Mx1) influenza virüsü replikasyonunu inhibe edememesi ve (b) hücrelerin enfeksiyonu sırasında virüs girişini kolaylaştırmak için kullanılan tripsinin, IFN ile indüklenen üzerinde olumsuz etkiler göstermesi olabilir. antiviral proteinler.

Bununla birlikte, IFN sisteminin etkisizliği, virüsün daha yüksek titrelere kopyalanmasına izin verebilir. Canlı zayıflatılmış influenza virüslerinin replikasyonunu desteklemek için çeşitli hücre hatlarının karşılaştırılması.

MDCK hücrelerinden türetilen grip aşıları da güvenli ve immünojeniktir. Faz I klinik deneylerinde ECE ve MDCK hücre kaynaklı aşıları karşılaştıran ilk çalışmalar, çocuklar, sağlıklı yetişkinler ve yaşlılarda 2 aşının karşılaştırılabilir güvenliğini ve immünojenisitesini gösterdi. Diğer çalışmalar, MDCK hücre kökenli aşıların ECE’den türetilmiş antijenlerle karşılaştırıldığında en azından eşdeğer ve bazen daha iyi ve daha etkilidir.

1990’ların başından bu yana, bir düzineden fazla ülkede 20.000’den fazla denek içeren 20’den fazla klinik çalışmanın raporları ve ayrıca büyük ölçekli aşılama programları, MDCK hücresinden türetilmiş grip aşılarının güvenliğini ve immünojenikliğini daha da doğrulamıştır.

İnfluenza Aşısı Üretimi için Test Edilen Diğer Hücreler

İnsan embriyonik retina hücre çizgisi PER.C6, civciv embriyo hücre çizgisi PBS-1, ördek embriyo retina hücre çizgisi AGE.CR ve ördek embriyonik kök hücre çizgisi EB66 dahil olmak üzere birçok başka hücre çizgisi, grip aşısı üretmek için araştırılmıştır. İnsanlardan alınan tek hücre hattı, embriyonik retina epitel hücrelerinin insan adenovirüs tip 5 E1 bölge genleri ile transformasyonu ile türetilen PER.C6’dır. Hücre hattı, düzenleyici gereksinimleri karşılamak için kapsamlı bir şekilde karakterize edilmiştir. Bu hücreler, süspansiyon içinde çoğaltılabilir ve serumsuz ve biyoreaktör koşullarına uyarlanabilir. İnfluenza virüsleri PER.C6 hücrelerinde çoğaltılabilir ve bu hücrelerde yeniden sınıflandırılan aşı suşları oluşturulabilir. PER.C6 hücrelerinde üretilen Avian influenza aşısı(H7N1) insanlar tarafından iyi tolere edildiği gösterilmiştir.

Bununla birlikte, immünojenisite çalışmaları, alüminyum adjuvan tarafından bir şekilde geliştirilmiş olan, biraz daha düşük antikor titrelerini gösterdi. Antikor yanıtı ve antikor salgılayan hücreler ve interlökin-2 üretimi ile de bir korelasyon vardı.  insanlarda zayıf immünojenite, PER.C6 hücrelerinden üretilen influenza aşısı için ilgili bir endişedir, ancak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

İnfluenza aşısı üretimi için üç kuş hücresi dizisi de geliştirilmiştir. Bunlardan en iyi karakterize edileni AGE1.CR ve EB66 hücre dizileridir. AGE1.CR hücre hattı, insan adenovirüs tip 5 E1A / E1B genleri ile stabil transfeksiyon yoluyla Muscovy ördek embriyo retina hücrelerinin dönüştürülmesiyle türetildi. Hücreler, düzenleyici gereksinimleri karşılamak için kapsamlı bir şekilde karakterize edilmiştir ve grip virüsü yayılımı için tripsin eklenmesini gerektirmelerine rağmen süspansiyon halinde büyüyebilirler.

Kaynak: Cell culture-based influenza vaccines: A necessary and indispensable investment for the future

(Visited 761 times, 1 visits today)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Leave A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

(Visited 761 times, 1 visits today)