Kasım 1, 2021

Seroquel Yan Etkileri ve Seroquel Kullananlar

Seroquel dopamin antogonisti, etken maddesi ketiapin olan antipsikotik sınıfında bir ilaçtır. İlaç kimyasal yapı bakımından pek çok fonksiyonel grup içermekle birlikte temelde benzotiazepin türevi bir ilaçtır. Piperazin ve eter gruplarını da içermektedir. Seroquel yan etkileri bakımından şiddetli olabilen bir ilaçtır. Özellikle aşırı dozda şiddetli Seroquel yan etkileri görülür. Seroquel yani ketiapin yapısını aşağıda görebilirsiniz.

Seroquel yani ketiapin molekül yapısı, seroquel yan etkileri
Ketiapin

Seroquel yani keriapin dopamin reseptörlerine bağlanır, dopaminin kendisinin reseptörüne bağlanmasını önler, böylece işlevine müdahale eder. Seroquel’in etki ettiği ikinci mekanizma, başta 5HT2A olarak adlandırılan serotonin reseptörlerini bloke etmektir. Seroquel yan etkilerini yakından inceleyelim.

Ketiapin, Seroquel ve Gyrex ticari isimleri ile satılmaktadır. Seroquel 25 mg ve daha yüksek dozlarda satışı yapılan bir ilaçtır. Doz ayarlaması için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Seroquel Yan Etkileri

Seroquel sadece dokror tavsitesi ile kullanılması gereken, kişinin kendi başına kullanmasının uygun olmadığı “güçlü” bir ilaçtır. Özellikle aşırı dozlarda ciddi yan etkiler gösterme olasılığı bulunmaktadır. Bu yüzden doktor reçete etmeden kullanılmamalıdır. Seroquel yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Baş dönmesi
  • Ağızda kuruluk
  • Uyku hali
  • Burunda tıkanıklık(burun tamamen tıkanabilir ve nefes almada zorluk olabilir)
  • İlacın kesilmesi ile birlikte uyku düzeninde bozukluk ve uyuyamama
  • Sersemlik
  • Kalp ritim bozukluğu(çarpıntı)
  • İntihar düşüncesi

Bu ilacın kullanımında araç ve makine kullanımı kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Özellikle uyku halinin baskınlığı bunun birincil sebidir.

Seroquel ve Dopamin Reseptörüne Bağlanması

Seroquel yani ketiapin dopamin resöptörüne bağlanmaktadır. Dopamin reseptörü yapısı ve işleyişini daha yakından incelemek için aşıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Dopamin Reseptörü ve Seroquel PDB ID: 7CMU

Videoda gördüğünüz protein yapı bir G proteini ile eşleşmiş resöptör yapısındadır. Yapı bir sinyal proteinidir. Yine videoda, reseptöre tutunmuş olan bir ligandın durumu görülmektedir. Konuyla ilgili daha çok bilgi almak için Benzodiazepin Türevleri ve Yan Etkileri, Yasmin Doğum Kontrol Hapı ve Yan Etkileri yazılarını okuyabilirsiniz.

Seroquel Kullanan Yorumları

İlacı kullananlar ilaç alındıktan yarım saat sonra kadar sersemlik ile beraber uykulu hissetmeye başladıklarını raporlamışlardır. Bu durum özellikle burun tıkanıklığı ile birleşince uykuya dalmada zorluk dolayısıyla sersemlik halini beraberinde getirmektedir. İlacın aşırı doz alınası sonucu şiddetli ağız kuruluğu görülmektedir. Seroquel yan etkileri başında gelen uyku hali burun tıkanıklığı ile birleştiğinde ciddi “rahatsızlık” hissini beraberinde getirmektedir. Baş dönmesi sık görülen etkilerdendir. Kalp ritim bozukluğu ise tehlike arz eden ve doz aşımı belirtilerinin başında gelen etkilerdendir.

(Visited 47.780 times, 1 visits today)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

2 Comments

  1. Gül akyüz 10 Ağustos 2022 at 21:37 - Reply

    Merhaba bugün dr tavsiyesiyle 100mg kullanmaya başladı oğlum ilaçın etkisi kaç satte geçer sabah çok erken işe gidiyor saat 20 de aldı bilgi verirseniz sevinirim

    • ORTAAKARSU 12 Ağustos 2022 at 21:50 - Reply

      Bu tür sorularınız için doktorunuza danışmanız daha doğru ve sağlıklı olur. Yine de sorunuzu cevaplayayım. ilacın ana bileşiği olan ketiapinin yarılanma ömrü 7 saattir. Aktif metabolit olarak 9 ile 12 saat arasında yarılanma ömrü olduğu çeşitli kaynaklarda geçmektedir. Bunun basitçe anlamı ilacın metabolizmadaki miktarı 7 saat sonra yarıya düşmektedir. Ancak bu ilacın kanda kalan miktarının etkisi olmayacağı anlamına gelmemektedir. Bunu maksimum etki ettiği sürenin 7 saat olduğu şeklinde yorumlayabilirsiniz. Dolayısıyla 12 saat sonra ilacın etkisi büyük oranda geçmeye başlayacaktır. Seroquel’in sabah uyanıldığında “sersemlik” yapma gibi bir yan etkisi ortaya çıkabilir. Oğlunuzun araç kullanması kendisi ve çevresi için tehlike arz edebilir. İlacın kullanıldığı ilk günler bu tür yan etkilerin ortaya çıkmadığından emin olduktan sonra araç kullanması önem arz edebilir. Geçmiş olsun.

      Bu yorum cevaplanırken yararlanılan kaynaklar:
      DeVane, C.L., Nemeroff, C.B. Clinical Pharmacokinetics of Quetiapine. Clin Pharmacokinet 40, 509–522 (2001). https://doi.org/10.2165/00003088-200140070-00003

      Calabrese, J. R., Keck Jr, P. E., Macfadden, W., Minkwitz, M., Ketter, T. A., Weisler, R. H., … & BOLDER Study Group. (2005). A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of quetiapine in the treatment of bipolar I or II depression. American Journal of Psychiatry, 162(7), 1351-1360. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.162.7.1351

      Cohrs, S., Rodenbeck, A., Guan, Z. et al. Sleep-promoting properties of quetiapine in healthy subjects. Psychopharmacology 174, 421–429 (2004). https://doi.org/10.1007/s00213-003-1759-5

Leave A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

(Visited 47.780 times, 1 visits today)